2024-08-06T13:05:25+03:00

Вероятно сте чували за диаманта Хоуп - едно от най-известните бижута в света, което в продължение на векове пленява крале, аристократи и знаменитости с омайната си красота. Диамантът притежава богата история, забулена в мистерия, легенди и митове за зла участ, но въпреки това продължава да очарова с наситения си тъмносин цвят и завладяващ блясък.

 

Не по-малко забележително е колието "Дъдли", за което ще ви разкажем в днешната статия -  огърлица от шест големи изумрудени камъка и двадесет и четири по-малки, всички във формата на капка, които са свързани с две диамантени верижки, и един изумруд с крушовидна форма в центъра.



От Южна Америка до Европа

Ранните испански изследователи донасят камъните от Колумбия, когато Испания е в разцвета си и е водеща сила на територията на европейския континент. С тях е изработена огърлица, която жените от кралското семейство носят на официални церемонии и тържествени балове. Вероятно колието е било притежание и на кралица Изабела II, която управлява страната от 1833г. до 1868г.

снимка: https://hosting.photobucket.com/



От Испанската корона до Англия

На 1 юли 1878г. в Париж се провежда търг с бижутата испанската кралица, но огърлицата не е част от него. Тя е част обаче от списъка с бижута, които графът на Дъдли Уилям Уард I определя като наследствени вещи. Изненадващо, той е съставен на 12 юни 1878г., т.е. по-малко от месец преди аукционът да се състои и според историци, колието е продадено на графа тайно, преди провеждането на официалния търг.

 
Бижутата на графовете и графините на Дъдли са едни от най-възхваляваните накити в света, макар публично достъпната информация за тях да е оскъдна. Те са обект на огромен интерес от векове не само заради богатата си история, включваща епохални личности и дълги пътувания през отделните континенти, но и заради внушителните по размер и качество зелени изумруди, които съставляват голяма част от съкровищницата им.



Аукционът през 1902г.

През 1902г. Christie‘s провежда търг на бижутата на графството, включително грандиозното изумрудено колие. Тази информация обаче засега е непотвърдена, тъй като аукционната къща прекратява публичния достъп до архивите си през 2018г., а в списъка с каталозите, предоставен от университета Кеймбридж, не се споменава за провеждането на такъв търг.

 

Най-ранната снимка на колието датира от 1903г., където виждаме Негово Величество Шиваджи Рао Холкар XII, махараджа на Индур да го носи като аксесоар към пищното си облекло:

снимка: Wikipedia

 



По-късно изумруденото колие става собственост на наследника на Шиваджи - Тукоджирао III Холкар XIII. Портретът по-долу е именно на Тукоджирао:

снимка: https://i.postimg.cc

 

На този кадър от 1911г. отново виждаме наследника на Шиваджи с колието:

снимка: Wikipedia

 



От двете снимки по-долу разбираме, че колието отново е сменило собственика си, като вече е в притежание на Йешвант Рао II Холкар XIV, който е престолонаследник на Тукоджирао и е заснет заедно с огърлицата. Кадърът се появява някъде през 20-те години на миналия век и на него ясно се вижда великолепието на изумрудените камъни:

снимка: i.postimg.cc (Сан Франциско, PBA Galleries, 23 февруари 2006 г., лот 135)

 

 

снимка: i.postimg.cc

 

А пък на тази не особено популярна снимка виждаме отново Тукоджирао, който носи огърлицата и на сватбата си с Нанси Ан Милър в Барваха, която се състои през 1928г.

снимка: https://www.oldindianphotos.in/

  



В края на 1940-те Йешвант продава огърлицата на известния нюйоркски бижутер Хари Уинстън.


Памфлетът от 1949г.

В памфлет, написан през ноември 1949г., за колието се казва, че включва най-фините наситено зелени изумрудени екземпляри, намирани някога, като техният размер варира от големи камъни до мънички такива, свързани и преплетени с блестящи кръгли бели диаманти. Съчетанието на тези скъпоценни камъни представлява едно уникално по красота произведение на изкуството в историята на бижутата въобще. Съвършеният изумруд е необичайно откритие, по-рядко срещано дори от съвършения диамант, а изумрудите на Дъдли нямат аналог в света, се казва още в памфлета.

 

Заради историята на това колие и качеството на изумрудите, с които е направено, е почти невъзможно то да бъде оценено. Камъните възлизат на милиони долари, но кой може да каже каква е стойността на романтиката, трудностите и емоциите, които са го съпровождали през всичките тези години?
 
Памфлетът е написан с цел набиране на средства за лечение на детски паралич, като към кампанията е организирана и изложба на известни бижута.



Дворът на скъпоценностите на Хари Уинстън

През 1950г. колието Дъдли, заедно с диаманта Хоуп и още няколко известни бижута, са представени на общо изложение от Хари Уинстън, като реклама на събитието е публикувана във в. Сейнт Луи Пост-Диспатч (St. Louis Post-Dispatch):

снимка: img.newspapers.com

 

На тази снимка пък виждаме колието Дъдли и диаманта Хоуп на едно място, носени от млада жена, чието име не се споменава:

снимка: hosting.photobucket.com

 


Уинстън дарява диаманта „Хоуп“ на Националния музей Смитсониън през 1958г., където се съхранява и до днес. Въпреки че е уважаван бижутер от световен ранг, той често унищожава исторически артефакти с цел да използва инкрустираните скъпоценни камъни за направата на изцяло нови бижута, за което, разбира се, бива съден от историците. Много е вероятно именно такава съдба да е споходила и колието „Дъдли“, чиито следи се губят скоро след изложението през 1950г.



Източници:

https://mb.boardhost.com/historyroyaljewels/msg/1576186610.html
https://mb.boardhost.com/historyroyaljewels/msg/1572794459.html
https://mb.boardhost.com/historyroyaljewels/msg/1576193837.html
https://mb.boardhost.com/historyroyaljewels/msg/1576213374.html
https://mb.boardhost.com/historyroyaljewels/msg/1576302326.html
https://www.theindianquest.com/blog-details/Harry-Nedou-and-Controversial-Holkar-Jewelry-Heist
https://thediamondtalk.in/maharajas-of-indore/
https://www.newspapers.com/article/st-louis-post-dispatch-winston-court-of/47365424/
https://www.rct.uk/collection/search#/9/collection/2916581/shivajirao-holkar-maharaja-of-indore-1859-1908
https://www.thejewelleryeditor.com/jewellery/article/harry-winston-a-life-devoted-to-legendary-gemstones-worn-by-legendary-women/
https://www.lib.cam.ac.uk/files/christies.pdf


Стигнахте до края на тази статия.

Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност