2024-08-07T12:42:07+03:00


Първият бижутериен каталог в света


Разкошният свят на европейските кралски особи от 16-ти век e нещо повече от политическа сила и военна мощ; това e епоха, в която прелестни бижута изпъкват като символи на богатство, престиж и изтънченост. Блясъкът на кралския двор често се отразява в ослепителните съкровища, украсяващи най-прочутите владетели и никъде това не е по-добре изразено от портретите на баварските монарси. В днешната статия ви разказваме за един необикновен ръкопис от 1552г., който въплъщава в себе си величествени миниатюри на бижутата на Анна Австрийска, дело на мюнхенския художник Ханс Миелих.



Книга с бижутата на херцогиня Анна Австрийска

В пленителния свят на кралските особи от 16-ти век бижутата играят решаваща роля в изразяването на силата, статуса и елегантността. Книгата, посветена на скъпоценностите на херцогинята от Бавария, отваря вратите към една визуална и наративна съкровищница, която пренася читателите през значими епохи и събития.


Известен с оригиналното си заглавие Kleinodienbuch der Herzogin Anna von Bayern, този ръкопис представлява описание на бижутата, притежавани от херцога Алберт V и съпругата му, херцогиня Анна, член на династията на Хабсбургите и дъщеря на император Фердинанд I. Родена в Прага през 1528г. и позната още като Анна Австрийска, херцогинята е третата от общо петнадесетте деца на императора.

Портрет на Анна Баварска 

художник: Якоб Зайзенегер



Живот и дело на кралското семейство

В Мюнхенската резиденция Анна и Алберт оказват голямо влияние върху духовния живот в Херцогство Бавария и повишават репутацията на Мюнхен като град на изкуството, като основават няколко музея и полагат основите на Баварската държавна библиотека. Резиденцията е най-големият градски дворец в Германия и днес е отворен за посетители заради своята интересна архитектура, интериорен дизайн и експозиции от предмети на бившите кралски особи.



Мюнхенската резиденция, Антиквариум


През далечната 1552г. Херцог Албрехт V заръчва да се изработи книга, която да каталогизира накитите по един невероятен за времето си начин – чрез изящни илюстрации в стила на Зрелия ренесанс и маниеризма, които с фините си детайли изобразяват различните видове бижута.

корицата на ръкописа
снимка: archive.org

Художественост в детайли: изящните илюстрации на Ханс Миелих

Книгата включва 110 удивителни рисунки на скъпоценностите на Анна, изрисувани от придворния мюнхенски художник и дърводелец Ханс Миелих. Една от най-внушителните от тях е миниатюрата на заглавната страница, която показва как Анна и Алберт играят шах, където Алберт е изобразен като кавалер на Ордена на златното руно.

Анна и Алберт играят шах

снимка: archive.org


Сто и двадесет пергаментни страници съхраняват колекцията с бижута, изработени от злато и скъпоценни камъни. В продължение на почти три века ръкописът се съхранява в частната херцогска и избирателна камара на артефактите, след като оригиналите на изобразените бижута биват изгубени. През 1843г. крал Лудвиг I предоставя произведението на Баварската държавна библиотека, която Алберт V основава.

снимка: archive.org


През цялата история на изкуството велики художници като Микеланджело, Рафаело и Салвадор Дали създават рисунките на собствените си дизайни на бижута, сякаш са едно от техните живописни произведения на изкуството. Именно поради тази причина големите бижутерийни дизайнери като Cartier, Boucheron и Bulgari пазят в архивите си документиран целия творчески процес на артистичните дизайни на своите произведения от първата поява на идеята, през превръщането ѝ в скица, чак до последващото ѝ реализиране.

снимка: archive.org



Сръчните ръце и усета към естетика на Ханс Миелих документират прелестните бижута с изключителна точност в ярки цветове и позлата. Общият брой на бижутата е 71, като художникът често включва рисунки от различни гледни точки.


снимка: archive.org



Бижутата на херцогинята са не само блестящи съкровища, но и неми свидетели на кралските преживявания, стратегически съюзи и повратни моменти в историята. Чрез тези скъпоценни камъни читателят се потапя в живота и страстите на героите, които, както можем да си представим, са носили тези бижута с изящество и величие.


снимка: archive.org



Богатство, история и майсторство

Анна Австрийска, с нейното кралско потекло, носи със себе си наследство от бижута, които свидетелстват не само за богатството на нейното време, но и за историческите връзки, които тези скъпоценни камъни имат с ключови моменти в европейската история. Всяко бижу разказва история, независимо дали чрез своя сложен дизайн, подбрани скъпоценни камъни или символиката, която притежава. От тиари, които са украсявали главите на поколения наред, до гривни, които са били част от великолепни балове, ръкописът разкрива финото майсторство в рисунките на Ханс Миелих и славното културно значение зад всяко произведение.


снимка: archive.org



Творбата на Миелих с най-съществено значение обаче не е картина или илюстрация, а е главния олтар на катедралата Дева Мария в Инголщат, който той завършва през 1572г. заедно със своите чираци. През 1543 г. авторът се присъединява към гилдията на художниците в Мюнхен и впоследствие е избран за неин най-висш представител. Днес негови творби са изложени в едни от най-престижните музеи в света.


снимка: archive.org


Анна и нейният съпруг са били запалени колекционери на скъпоценни камъни и са притежавали една от най-ценните колекции от бижута и скъпоценности на 16. век. Колекцията им включвала аграфи (вид закопчалки, които са били пришивани към наметала), брошки, висулки, торбички за кръст и дори комплект безоар (жлъчен камък, образуван в чревната система на козите, за който се е смятало, че е мощен антидот срещу всяка отрова).


снимка: archive.org

Всяко бижу в книгата е изобразено с изключителна прецизност в реален размер. Част от колекцията включвала висулка от Цейлон (днешна Шри Ланка), от синхалското кралство Коте и също индийски бижута, изработени с техниката кундан.


снимка: patrimonioediciones



Едно изкусно наследство

Бижутата винаги са били ключов символ на властта и богатството. Ръкописът, посветен на съкровищата на херцогиня Анна от Бавария и съпругът ѝ Алберт V, предлага подробно описание на тяхната изящна колекция. Създадена през 1552г., книгата включва 110 внимателно изрисувани илюстрации от придворния художник Ханс Миелих, показващи артистичността на стиловете Висок Ренесанс и Маниеризъм. Ръкописът, който и до днес се съхранява в Баварската държавна библиотека, не само документира бижутата по един художествен начин, но и отразява значителното културно влияние на кралското семейство. Колекцията включва широк набор от бижута, всяко от които щателно изобразено в реален размер, разкривайки фината изработка и културното значение на тази епоха.



Източници:

https://www.loc.gov/item/2021667657#:~:text=This%20unique%20manuscript%20was%20commissioned,daughter%20of%20Emperor%20Ferdinand%20I

https://archive.org/details/1552jewelbookofduchessannaofbavaria1552/page/n111/mode/2up 

https://www.facsimilefinder.com/facsimiles/jewel-book-duchess-anna-bavaria-facsimile 

https://en.wikipedia.org/wiki/Munich_Residenz 

https://en.wikipedia.org/wiki/Archduchess_Anna_of_Austria 

https://patrimonioediciones.com/portfolio-item/libro-de-joyas-de-la-duquesa-ana-de-baviera-habsburgo/?lang=en

https://www.habsburgwomen.com/post/anna-of-austria-duchess-of-bavaria-1528-1590-a-jewellery-connoisseur-in-renaissance-bavaria



Стигнахте до края на тази статия.


Ние използваме бисквитки, за да ви гарантираме добрата работа на нашия уебсайт, като спазваме всички правила и добри практики за поверителност на личните Ви данни. Вижте Политиката ни за поверителност